Završen projekt “Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije”

Uspješno je okončan projekt Udruge za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih “Carpe diem” “Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije” u kojem su mlade nezaposlene osobe stekle vještine koje ih čine konkurentnijima na tržištu rada.

“Kroz projekt vrijedan oko 990 tisuća kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda prošlo je 150 osoba iz ranjivih skupina; mladi, dugotrajno nezaposleni i migranti, a do sada ih je oko 40 posto i zaposleno”, otkriva Branimira Penić, voditeljica projekta.

Osposobljeno je šest trenera za rad s nezaposlenima, održane su radionice u Karlovcu, Dugoj Resi, Slunju, Ogulinu, Ozlju, Vojniću, Josipdolu i Rijeci, unaprijeđen je sustav povezivanja nezaposlenih mladih i poslodavaca, održane su tri javne tribine s temom zapošljivosti mladih i tržišta rada, te organizirana tri studijska posjeta. Izrađen je priručnik za trenere u klubu za zapošljavanje mladih, održano sudjelovanje na raznim konferencijama, okruglim stolovima i radionicama na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. 

Branimira Penić, voditeljica projekta

“U Karlovcu imamo potrebe za strukama, znanjima koja danas-sutra zaista nude posao i mislim da je jako važno osvijestiti mladim ljudima i njihovim roditeljima da je to tema o kojoj zaista treba razgovarati”, komentira gradonačelnik Karlovca Damir Mandć.

Karlovac u ovom trenutku nudi široku lepezu potrebnih zvanja i zanimanja i interes je Grada Karlovca da podrškom i partnerstvom u ovakvim programima, a onda dalje i u suradnji sa srednjim školama i Veleučilištem u Karlovcu potičemo mlade ljude da biraju zvanja i zanimanja koja žele, ali znanja i zanimanja koja će im jamčiti posao. Grad Karlovac kroz svoje Programe za mlade, a treći je na snazi u kojem je sudjelovala i Udruga “Carpe Diem”, je uvijek nastojao otvarati ovakve teme i nuditi rješenja, a jedan od posebnih poglavlja novog Gradskog programa za mlade je upravo zapošljavanje i osamostaljivanje mladih.

Damir Mandić

Kada mladi izađu iz obrazovnog sustava imaju razna znanja, ali najmanje onih kako se snaći na tržištu, kako naći prvi posao i ovo je bio odličan način da nauče sve što je potrebno o tome. Čestitam mladima koji su primijetili da im takva znanja trebaju, da su odvojili svoje vrijeme i uključili se u ove aktivnosti. Najveći izazov s kojim smo se borili bio je nedostatak mladih koji su bili zainteresirani za projekt i bilo je vrlo teško do njih doći. Znamo da je veliki broj mladih odselio, tim više cijenimo i poštujemo one koji su se uključili u projekt i njime stekli sve što je potrebno da bi cijelo vrijeme bili zapošljivi i ne samo našli posao i ostali na njemu, jer znamo da to danas nije uobičajeno, nego da bi mogli mijenjati poslove i bili zapošljivi kroz dulje vrijeme”, poručuje Ivana Mehle, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Karlovcu, partnera u projektu.