U Grabriku kroničan problem s parkiranjem, Grad kaže da ga rješava

“Otkako se grade nove zgrade preko ceste, ostajemo bez mjesta za parkiranje – limene ljubimce parkiramo stotinama metara od naše zgrade”, upozorava Đurđica Murganić, predstavnica stanara na adresi Maksimilijana Vrhovca 19 u Karlovcu.

Dočekuje nas u utorak ispred ulaza i pokazuje razrovan travnjak.

Nemamo mjesta za parkiranje na ucrtanim parkirališnim mjestima, pa su se stanari često parkirali ispred zgrade, na nogostupu, no dobili bi kaznu od više stotina kuna. Međutim, u našem susjedstvu je trgovina elektromaterijalima. Gazdarica te radnje uredno parkira svoj automobil ispod balkona, na što se žale stanari iznad jer im smetaju buka od paljenja motora i ispušni plinovi, a njezini klijenti su nam uništili travnjak. Od tako parkiranih automobila ne mogu proći dječja i invalidska kolica.

Đurđica Murganić

Iako ih nije pozvala, za ovog iskaza su se pojavile dvije komunalne redarke i najavile da će napisati kaznu automobilu jedne karlovačke tvrtke koji je tada bio parkiran djelomično na nogostupu, a djelomično na zelenoj površini. “Kazna je šest stotina kuna”, kazala je komunalna redarka.

“Nikad nam se nitko nije žalio na parkiranje”, kazala je vlasnica trgovine i odmah po razgovoru preparkirala automobil, dodavši da se ionako sele ovih dana na drugu lokaciju.

“Postoji problem s parkirališnim mjestima u četvrti Grabrik, no ne zbog naše zgrade, i pogotovo ne u ovoj fazi”, kaže Filip Tadić, direktor tvrtke GTV upravljanje, upravitelja novoizgrađene stambene zgrade koju se Đ. Murganić referira, na adresi Trpimirova 1.

Prije dva ili tri mjeseca se možda moglo govoriti o tome da naši stanari koriste javna parkirališta kod drugih stambenih zgrada jer je tada tek četrdesetak posto parkirnih mjesta u podzemnoj garaži naše zgrade bilo prodano s obzirom na visoku prodajnu cijenu. Naša zgrada ima 64 parkirna mjesta u podzemnoj garaži i još 17 vanjskih – sva su sada rasprodana jer je cijena u međuvremenu snižena.

Filip Tadić

“Dakle”, nastavlja Tadić, “naša zgrada ima 54 stana i više od 80 parkirališnih mjesta. Isto toliko ili čak manji broj stanova će imati i zgrada koja se gradi u susjedstvu naše, a ima oko 20 posto veću garažu te vanjsko parkiralište.”

“U Grabriku imamo stalan problem s nedostatkom parkirališnih mjesta. Ispisan je i nemali broj kazni za nepropisna parkiranja. Poseban je problem s parkiranjem u Zvonimirovoj ulici”, kaže predsjednik Vijeća Gradske četvrti Grabrik Alen Katić.

Višekratno smo tražili uvećanje broja parkirališnih mjesta, što je i predviđeno prostornim planovima.

Alen Katić

“Pojačat ćemo kontrole komunalnih redara kako bi svi naši sugrađani mogli nesmetano prolaziti i živjeti. Pozivamo građane da sve situacije kao što su parkiranje ispod prozora, odnosno onemogućavanje prolaska invalidskih i dječjih kolica parkiranjem prijave u Grad Karlovac u Upravni odjel za komunalno gospodarstvo”, poručuje viša stručna suradnica za poslove Ureda gradonačelnika Ana Župančić Žunac.

Tijekom 2019. godine Grad je ishodio građevinsku dozvolu i financirao izgradnju parkirališta u Ulici kralja Krešimira IV. Sredstva u iznosu od 1.400.000 kuna utrošena su za radove i usluge stručnog nadzora na rekonstrukciji prometnica i gradnji parkirališta sa 70 novih parkirališnih mjesta u Krešimirovoj, te na rekonstrukciji postojećeg parkirališta i gradnju novih pješačkih i biciklističkih staza na lijevoj strani Ulice kneza Trpimira. Trenutno smo u fazi projektiranja parkirališta u Ulici kralja Zvonimira kod kućnih brojeva 8 i 16.

Ana Župančić Žunac