Koronavirus otkazuje Olimpijske igre?

“U svijetu sporta prilično je burno odjeknula izjava Dicka Pounda, najdugovječnijeg člana Međunarodnog olimpijskog odbora, koji je izjavio da bi Olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Tokiju zbog širenja koronavirusa mogle biti otkazane. Ovaj 77-godišnjak, član MOO-a od 1978., kazao je da su preostala još tri mjeseca da se odredi sudbina ovih Igara”, piše Dražen Brajdić, novinar Večernjeg lista.

  • Krajem svibnja bit će jasno je li koronavirus pod kontrolom ili ne. Ako ne bude, Igre bi mogle biti otkazane – rekao je Pound.

Odmah nakon njegove izjave počelo se špekulirati bi li Igre mogle biti premještene pa je spomenut London, domaćin Ljetnih igara 2012. koji ima svu potrebnu infrastrukturu, no takvu mogućnost pobija Šef hrvatske olimpijske misije u Tokiju Damir Šegota:

  • Sama ideja da bi se Igre nekamo premjestile u tako kratkom roku, samo dva mjeseca prije početka, nije realna. Olimpijske igre intenzivno se pripremaju dvije godine po pitanju smještaja, zrakoplovnog prijevoza, ali i prijevoza opreme i sve to izvesti u dva mjeseca nije moguće.

I nekim prijašnjim izdanjima Olimpijskih igara prijetili su virusi, no ni zbog jednog nisu otkazane. Štoviše, samo su zbog svjetskih ratova otkazivane Igre. Godine 1916. nisu održane u Berlinu, a 1940. otkazane su Igre dodijeljene Tokiju jer svijet je već bio u vihoru Drugog svjetskog rata. A Igara nije bilo ni 1944.

Kako je u svom novom izdanju objavio Japan Times, Igre neće biti otkazane i zato što se tome ne protive samo organizatori, koji bi doživjeli financijski gubitak, nego i sponzori i televizijske kuće… Primjerice, američki NBC prava za televizijske i radijske prijenose Olimpijskih igara od 2011. do 2032. platio je 12 milijardi američkih dolara pa bi otkazivanje bilo udarac za njihovu veliku investiciju.

No činjenica jest da bi histerija oko koronavirusa mogla bi utjecati na posjećenost. Kineski turisti navodno su već počeli otkazivati svoje aranžmane, a Kinezi su s 10 milijuna godišnje najbrojniji strani turisti u Japanu. Uostalom, uoči Kineske nove godine njih 460.000 otkazalo je putovanje u Japan pa se Tadamasa Fukiura, član organizacijskog odbora tokijskih Igara iz 1964., s pravom zapitao:

  • Olimpijske igre neće biti otkazane ako se broj domaćih slučajeva ne popne na desetke tisuća. Puno je realističnije pitanje hoće li gledatelji ili sportaši htjeti doći ako se situacija pogorša.

I doista, trenutačno nitko ne zna što će biti sa sportašima iz zemlje žarišta virusa, hoće li Kinezi moći nastupiti u Tokiju. I zato se u Japanu provode oštre mjere kao što su odgoda utakmica japanskog nogometnog prvenstva (J Leauge). Jer, u jeku najžešće borbe protiv virusa COVID-19 poželjno je imati što manje javnih okupljanja, no japanski medicinari očekuju da će već u travnju epidemija početi opadati. I da više neće biti takve potražnje za medicinskim maskama, koje na ulicama nosi barem 50 posto građana, čija je cijena porasla i do 25 puta. U tom smislu, po zahtjevu japanske vlade, odgođen je veliki sajam hrane Foodex koji se trebao održati sredinom ožujka. Isto tako, odgođena je i javna proslava rođendana cara Naruhita, baš kao i sprovod bivšeg premijera Nakasonea. Drugim riječima, otkazuju se sva veća javna okupljanja i uvode se dodatne mjere opreza pa je onima čiji je posao uredskoga tipa preporučeno da posao u neko dogledno vrijeme obavljaju skupa.

Japanska olimpijska ministrica Seiko Hashimoto izjavila je da se pripreme za Olimpijske igre nastavljaju nesmetano i da nema razloga da Igre ne budu organizirane kako je bilo planirano.

Glede održavanja Igara, ja sam optimist. Ove drastične mjere nisu dokaz da će se Olimpijske igre otkazati, nego upravo suprotno – dokaz borbe da se one održe. Zato je drugi čovjek vlade izjavio da su oni u krucijalnom trenutku prevencije eskalacije masovne infekcije – naglasio je hrvatski veleposlanik u Japanu Dražen Hrastić.

I dalje je u svakodnevnoj vezi s četvoricom hrvatskih pomoraca na brodu Diamond Princess.

  • Oni su živi i zdravi i u dobrom raspoloženju obavljaju svoje dužnosti, a mi im pružamo svu konzularnu i drugu pomoć koju trebaju. Očekuje se da će uskoro napustiti kruzer nakon čega će morati proći 14-dnevnu karantenu – otkriva Hrastić.

S obzirom na to da je na tom brodu bilo 709 putnika s članovima posade, i da se na kopnu dogodilo još 159 slučajeva zaraze, sveukupni broj zaraženih u Japanu je 868, od kojih su četiri osobe preminule.

*prenosimo s portala Hrvatskog zbora sportskih novinara.

**FOTO Igor Kralj/PIXSELL