Stanari protiv susjede: “Zbog nje selimo iz zgrade”

“Živjeti tu je postalo neizdrživo i uskoro se planiramo iseliti poput naših susjeda jer ne želimo ugrožavati zdravlje svoje djece”, kaže Mirela Jović, stanarka stambene zgrade na adresi Nazorova 3 u Karlovcu, žaleći se na, kako kaže, nepodnošljive uvjete stanovanja zbog toga što njezina susjeda s kata Milica Božić drži, po ocjeni Općinskog suda u Karlovcu, kućne ljubimce u nehigijenskim uvjetima.

M. Jović kaže da su njezina djeca od mačjih dlaka dobila “fleke” po koži. “Tih dlaka je posvuda”, kaže.

Jedna se obitelj već iselila i požalili su se da ne mogu stan jer nitko ne želi živjeti u takvim okolnostima. “Pse niti ne šeta”, kaže M. Jović. M. Božić pak priznaje da, otkako je koronakrize, slabije šeta pse jer su liječnici upozorili da životinje mogu izvana unijeti zarazu, pa ih tek donekle prošeće oko zgrade ili pusti na hodnik. Tvrdi i da se susjedi nisu iselili zbog nje i njezinih ljubimaca. Nije bila raspoložena za razgovor i fotografiranje nego nas je upućivala na svog odvjetnika, mada je naznačila i da nije nezadovoljna presudom.

Sudac Miroslav Kosanović je u ponedjeljak odbacio tužbeni zahtjev gradske tvrtke Inkasator, upravitelja te zgrade, da se M. Božić naloži uklanjanje iz stana “viška” kućnih ljubimaca, odnosno da može držati najviše tri životinje koje je dužna cijepiti i držati u higijenskim uvjetima. Sud se proglasio neovlaštenim određivati nekome koliko će posjedovati kućnih ljubimaca, no odredio je da je “dužna provesti čišćenje i dezinfekciju svog stana radi uklanjanja neugodnih mirisa koji se šire zajedničkim hodnikom” te da je ubuduće “dužna čistiti i dezinficirati svoj stan te na taj način spriječiti širenje štetnih imisija, kao i nadoknaditi trošak ovog postupka”.

Hodnik je otvoren i nismo zamijetili neugodan miris kada smo obišli zgradu u utorak i razgovarali s M. Božić, mada vanjski izgled njezinog stana ukazuje na nehigijenske prilike. Stanari su se Inkasatoru, a onda i sudu požalili na nepodnošljiv smrad osobito u ljetnim mjesecima, odnosno za vrućina. Inkasator kaže da taj problem traje već 15 godina, a da opstaje unatoč intervencijama komunalnog redarstva i veterinarske inspekcije. Upravitelj zgrade je u tužbi također naveo da time M. Božić šteti ostalim suvlasnicima jer umanjuje kvalitetu života u zgradi. M. Božić je argumentirala da je sud nenadležan da odlučuje i poricala je da zanemaruje životinje i higijenu. Dodala je da je 13. svibnja 2019. godine nadzor izvršila veterinarska inspekcija i da je pronašla u stanu tri psa, pet mačaka, da su psi uredno mikročipirani, cijepljeni i da nisu zlostavljani, a i da su mačke u dobrom stanju.

“Nedvojbeno je da su M. Božić više puta kroz sedam godina usmeno i pismeno upozoravali stanari i suvlasnici zgrade, djelatnici Grada Karlovca i veterinarski inspektor da se životinje moraju cijepiti, da mora održavati higijenu stana i životinja, pse izvoditi u šetnju, da se iz stana širi nepodnošljiv miris koji je u toplim danima neizdrživ, da psi i mačke ne bi smjeli obavljati nuždu u stanju, a, ako već obavljaju, da se mora održavati higijena, da se ispred stana u zajedničkom hodniku nalaze rojevi muha i da su primijećene i buhe, da prilikom otvaranja vrata stana na hodnik izlaze pramenovi mačjih dlaka, da je nepodnošljiv smrad iz stana tužene tolikog intenziteta da su djeca znala povraćati…”, navodi Kosanović i dodaje da je M. Božić sve to porekla.

Sud je očevidom 2. rujna prošle godine ustanovio da su ulazna vrata i prozor stana zapušteni, ali i da je hodnik čist i da se ne osjete neugodni mirisi, no uzeo je u obzir i iskaz predstavnika suvlasnika-stanara Samira Piralića koji je ustvrdio da je M. Božić uoči očevida dva dana osvježavala zrak i da je kupila novi otirač.