Edison u Mandićevoj izbornoj kampanji

Iako je europski projekt obnove zgrade kina Edison započeo 6. travnja – traje točno dvije godine – tek je u srijedu, četiri dana prije drugog kruga izbora za gradonačelnika Karlovca, na toj lokaciji održana početna tiskovna konferencija. Na pitanje bi li bilo prekasno da se održala sljedećeg tjedna, gradonačelnik Damir Mandić, koji se natječe za reizbor, je odgovorio da ne vidi problem u tempiranju.

Život ide nevezano uz kampanje.

Damir Mandić

“Kino je vraćeno 2016. godine u vlasništvo Grada Karlovca. Naredne godine smo se odlučili da ne rješavamo parcijalno taj problem nego da pokušamo obnovu kina obuhvatit u potpunosti i vodili smo se održivošću. Edison će biti dio Gradskog kazališta “Zorin dom”, dakle neće imati vlastitog ravnatelja i administraciju. Svi smo frustrirani što se čeka, no europske procedure su komplicirane, imaju svoja pravila. Imamo tri primjera kulturne baštine na koje bez europskog novca ne možemo biti ponosni – Veleučilište, Oružana, Edison”, dodaje Mandić.

“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je započeo 6. travnja ove godine i traje do 6. travnja 2023. Ukupna vrijednost projekta iznosi 25,823.352, 76 kuna. EU sufinancira projekt u iznosu 21,924.698,38 kuna”, kaže Kristina Benko, koordinatorica projekta.

Stavit će se u funkciju 2.151 četvorni metar površine. U okviru ovog projekta samo će se obnoviti lokacija, a provedba usluga i sadržaja će se ostvariti drugim aktivnostima, u skladu sa strategijom razvoja većeg urbanog područja Karlovac od 2019. do 2027. Obnovom se planira se aktivirati zapušteno gradsko područje, unaprijediti društveni i kulturni život grada te obogatiti turističku ponudu integriranim inovativnim sadržajima kombinacijom kulturne baštine i modernih tehnologija.

Kristina Benko

“Planirani zahvat obuhvaća rekonstrukciju i obnovu zgrade nekadašnjeg kina, a zgrada će i dalje imati kulturnu i društvenu namjenu. Osnovna ideja građevinsko-arhitektonskog koncepta obnove je takva da poštuje povijesnu strukturu unutrašnjosti i vanjštine, uz uvođenje suvremenih standarda. Koncept je, dakle, utemeljen na uvjetima zaštite kulturnog dobra i uvjetima koje prostor treba ispuniti da se zadovolje potrebe budućih korisnika. Okosnicu same koncepcije čini multifunkcionalni prostor koji omogućava održavanje kino-predstava i popratnih događanja u vidu filmskih festivala, kazališnih predstava, koncerata i raznih edukacija. Pored toga, nužan je i radni prostor otvorenog tipa kao i za smještaj opreme”, dodaje K. Benko.

Od Ministarstva kulture i medija, odnosno Konzervatorskog odjela, dopušteno je produženje uzdužne osi objekta za 4,70 metara kako bi se mogli izvesti svi planirani sadržaji i zadovoljiti sve zakonske obveze za suvremene zgrade takve namjene. Ojačat će se temelji, u podrumu će biti sanitarni čvor, u prizemlju će se urediti ulazne i prateće prostorije poput kafića i suvenirnice. U velikoj dvorani će se izvesti novo gledalište, u skladu sa suvremenim kino-normativima, te ćemo tako dobiti konferencijsku dvoranu s dvije stotine sjedećih mjesta. Ispod velike dvorane bit će manja konferencijska dvorana sa 60 sjedećih mjesta. Gornji kat će sadržavati manji višenamjenski prostor i urede. U potpunosti će se rekonstruirati krovna konstrukcija i dobit ćemo iskoristivo potkrovlje s multifunkcionalnom dvoranom. Trjemovi će biti u potpunosti uređeni i tu će se oformiti novi sadržaji. Uvest će se nove instalacije. Naravno, uredit ćemo okoliš.

Kristina Benko

Građevinsko-arhitektonski koncept otvorit će mogućnost održavanja brojnih sadržaja i prostor će se moći prilagođavati promjenama suvremenih trendova, napominje.

Karlovac je u postupku pripreme javnih nadmetanja. Ovih dana će biti javno savjetovanje za gospodarske subjekte. Bit će objavljena cjelovita dokumentacija. Javnu nabavu za izvođenje radova planiramo krajem lipnja. Nadamo se da će to uredno proći i da ćemo u listopadu započeti s radovima.

Kristina Benko

“Karlovac je 2018. pokrenuo niz aktivnosti koje su nas dovele do ITU mehanizma u financijskoj perspektivi 2014.-2020. Krajem lipnja prošle godine postali smo osmo urbano područje u Hrvatskoj i to upravo u prvom redu zahvaljujući našem gradonačelniku Damiru Mandiću koji je imao viziju kako će europska sredstva promijeniti vizuru ovog grada”, kaže privremena pročelnica Službe za provedbu ITU mehanizma u Gradu Karlovcu Anita Trbuščić Mlakar.

Karlovac ima ulogu korisnika bespovratnih sredstava te ITU posredničkog tijela kao tijela upravljanja i kontrole. Od ukupno 66 projekata akcijskog plana naše strategije razvoja urbanog područja u prioritete uvrstili četiri najzrelija projekta za provedbu – osim ovog projekta, to su i projekt opremanja kina Edison, obnova vrelovoda, što provodi Gradska toplana, te opremanje poduzetničkog centra “Nikola Tesla”, što provodi Županija karlovačka – ukupno 155,3 milijuna kuna. Kao ITU posredničko tijelo smo korisnik projekta tehničke pomoći iz kojeg se sufinanciraju svi naši prihvatljivi troškovi kao što su plaće, edukacije, opreme i tako dalje. Ukupna bespovratna sredstva iznose tri i pol milijuna kuna. U pripremi smo za novo financijsko razdoblje. Sredstva će se u novoj financijskoj perspektivi povećati i ITU mehanizam će time dobiti na većoj važnosti.

Anita Trbuščić Mlakar